Sminktetoválási tájékoztató

A sminktetoválás során speciális sminktetováló pigmenteket juttatunk a bőrbe (a hám és az irha réteg határához) egy sminktetoválótűvel. Az eljárás egyénenként változó fájdalomérzettel jár. A sminktetoválás eredménye tartós, általában 2-4 évig tart, a szín fokozatosan halványodik el, teljes eltüntetésre csak lézeres kezeléssel van lehetőség. A mikropigmentálás tartósságát években pontosan meghatározni nem lehet, egyéntől, kortól, bőrtípustól, illetve a külső hatásoktól függően eltér.


A festékmegmaradás mértékét és a végleges színárnyalatot a bőr egyéni adottságai jelentősen befolyásolják, ezért előre pontosan nem lehet garantálni a végeredményt. Színváltozás előfordulhat különböző kémiai (pl. bőrfehérítés, gyümölcssavas hámlasztás) és környezeti hatás következtében (UV sugárzás a tetoválást követő 7- 10 napon belül), illetve néhány belgyógyászati betegség következményeként.


Szemhéjtetoválásnál a "törékenyebb" érfallal rendelkezők esetén véraláfutás, erősebb duzzanat előfordulhat. Erre hajlamosító tényezők az életkor, érzékeny, száraz bőr, nyugtatók, antidepresszánsok, drogok szedése, túlzott alkoholfogyasztás, túlzásba vitt szoláriumozás, dohányzás, régebben sérülést szenvedett terület és más egyéb tényezők. Az esetek 1 % - ában fordul elő szemgyulladás, a szaruhártya átmeneti sérülése, mely szemorvos felkeresését teszi szükségessé.


Ajaktetoválás előtti napokban ajánlatos az ajkak puhítása shea vajjal, aloe lipstickkel. Szájtetoválás készítésénél az arra hajlamos egyéneknél a tetoválás következményeként herpesz alakulhat /újulhat ki. A gyors és sikeres javulás érdekben szükséges alkalmazni a 400 mg-os Telviran vagy Epavir tabletta szedése reggel és este, a tetoválást megelőző és az eljárást követő 3 napban. Herpesz kialakulásánál a végeredmény foltos lehet, az ebből fakadó hibák esetén a szolgáltatót felelősség nem terheli.


Szájnál a betetovált festéknek átlagosan 50%-a, szemhéjnál 30%-a kiesik a varral együtt. A képződő var átlagosan 4- 6 nap elteltével esik le. A pigmentálás után keletkezett pörköt TILOS vakargatni, piszkálni, gyógyulás folyamán magától fog leesni. Véglegesítésre a tetoválást követő 30. és 90. nap között kerülhet sor. A sminktetoválást követően egyéni érzékenységtől függően felléphet extra immunreakció, melyek közül az eddigi esetekben az alábbiak fordultak elő: herpesz szájtetoválás esetén (gyakori azoknál, akik hajlamosak a herpeszre, de kialakulhat azoknál is, akiknek még soha nem volt herpeszük), hőemelkedés vagy láz (ritkán), allergiás bőrreakció (nagyon ritkán).


A 7-10 napos gyógyulási idő alatt a varasodás teljes eltűnéséig, a kapott utóápoló krémmel kell naponta 2 - 3 alkalommal, vékony rétegben bekenni.

A tetoválást területen fényvédő krém használata kötelező.

Kizáró okok

Terhesség

Menstruáció 

Szülés után 3 hónapig, illetve szoptatási idő alatt 

Bármely krónikus betegség esetén csak írásos szakorvosi engedéllyel (vesebetegség, májbetegség, cukorbetegség, daganatos betegség....) 

Bármilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés (influenza, hepatitis B, AIDS, TBC...)  

Megfázás és lázas állapot 

Lézeres szemöldök eltávolítás után csak két hónappal 

Herpesz esetén

Sugárkezelés alatt vagy azt követő 1,5 éven belül 

Bármilyen rendszeresen szedett gyógyszer esetén csak orvosi engedéllyel 

Penicillin tartalmú gyógyszer szedése (vérzékenyebbé tesz) csökkenti a festék megmaradást 

Véralvadást gátló gyógyszer szedése

Véraláfutás vagy duzzanat az adott területen 

Rozáceás terület, anyajegy, véranyajegy, tűzfolt, egyéb bőrelváltozások 

Ciszta vagy bármely folyadékkal telt hólyag helyén

Gyullad bőrfelület, akne, ekcéma helyén

Cserepes száj (csak szájtetoválásnál)

Nagyon ráncos bőr

3D műszempilla esetén szemhéjtetoválás nem végezhető  

Előtte tilos

Tartós szempilla vagy szemöldökfestés 2-3 napon belül

Fehérítő kozmetikai kezelés előtte 3 hónapig

Gyümölcssavas hámlasztás előtte 3 hónapig

Szemöldök gyanta előtte 1 hétig

Koffein tartalmú ital fogyasztása a tetoválás napján

Alkohol fogyasztása előtte 1 napig

Nyugtató hatású szerek - gyógynövényes készítmények szedése a tetoválás napján

Bármilyen anfetamin származék használata

Fájdalomcsillapító hatású szerek - gyógynövényes készítmények szedése tetoválás előtt 1 nappal

Antibiotikum szedése tetoválás előtt minimun 1 hétig

Utána tilos

Napozni és szoláriumozni minimum 20-25 napig (UV elváltoztatja a festék színét)

Erős verejtékezéssel járó sport 4-5 napig

Uszoda, szauna 20-25 napig (fertőzés veszély)

Leszedni a kiszáradt sebes bőröket 

Zsíros vagy savas krémek használata

Szemöldökborotválás szemöldök tetoválás esetén