Testtetováló pigment vs. sminktetováló pigment

2019.07.09

A tetoválás napjainkban reneszánszát éli. A bőr színezése, tetoválása a koreai, egyiptomi kultúra részeként jelet meg. Az inkák, mayák és az aztékok is alkalmazták. Ezen ősi kultúrákban, a test tetoválása, a törzsekben elfoglalt rangot jelezte. Napjainkban a tetoválás célja művészi ábrák készítése meghatározott testfelületen, ugyanakkor része a kozmetika eszköztárának is, esztétikai élményt nyújtva. Azonban sajnálatos módon az alkalmazott festékanyagok mellékhatásai miatt, mind több esetben jelennek meg a nem kívánatos mellékhatások. 

Egy testtetoválásnál a bőr alsó, úgynevezett irha rétegébe, egy esztétikai sminktetoválásnál pedig csak a bőr felső rétegébe juttatjuk tű segítségével különböző színű pigmentanyagokat. A közhiedelemmel ellentétben, a tetoválásoknál használt festékanyagok nagy része még mindig nem növényi eredetű, főleg a testtetoválók körében. A festékekben lévő fémsók miatt fontos ismerni az egészséget veszélyeztető,  káros hatásukat (toxikus hatás), valamint az egészségtelen körülmények között történő alkalmazásuk miatt is. 


(A CIEH (Charteres Institute of Environ mental Health) 2001-ben javasolta a növekvő számban végzett tetoválások és az általuk okozott veszélyek csökkentésének szükségességét) 

 A felhasznált pigmentek az autóiparban használatos festékek és az írószerekgyártásában használt festékanyagok. A felhasználásra kerülő "pigmentek" a következő csoportokba sorolhatók:

 • fém pigmentek
 • szerves pigmentek

 • növényi pigmentek

 • műanyag alapú pigmentek

A legtöbbjük mind pigmentallergiát, valamint fototoxikus reakciókat okozhat. A legveszé-lyesebb csoport a műanyag alapú pigmentek csoportja, mivel intenzíven festenek, hosszú ideig megtartják színüket, és felhasználásuk következtében történnek elsősorban a nemkívánatos bőrelváltozások. A pigmentek károsító hatásai mellett, fontos a beoldásukra alkalmazott oldó-szerek és azok hatásainak ismerete is. Színük alapján a pigmentek, festékek lehetnek:

 • Vörös festékek: ezek okozzák a legtöbb kóros elváltozást: alap féme a higany, illetve higany-szulfid (cinnabar). Higany vegyületek helyett használatos a kármin, a szantálfa és a brazilfa festékanyaga. A kadmium-vörös (kadmium-szulfid) fényérzékenységet okoz ezért használata korlátozott. 
 • Fekete festékek: a leggyakrabban használt szín, ezek a szén, fekete tiszafa, börzsönyfa, vas oxidok, haematoxyloncampechisnum kivonat

 • Sárga festékek: általában kadmium-származékok, főleg kadmium-szulfid, kurkuma, ólom kromát, ólom szulfit, dizazo-diarilid.

 • Kék festékek: a kobalt különbözô vegyületei, réz-vegyületek (azurit), nátrium-alumínium-szilikát, kobalt-kék

 • Zöld festékek: főleg króm vegyületek, króm-oxid, valamint réz-vegyületek, malachit, ferrocianát, ferrocianid, ólomkromát, monoazo pigment, réz, alumínium ftalocianin

 • Bíborfestékek: mangán vegyületek

 • Barna festékek: vas-oxid, illetve kadmium-sók

 • Fehér festékek: titán, illetve cink-oxidszármazékok, barium-szulfát, titán-dioxid

 • Narancs festékek: dizazopirazolon, dizazodiarílid, kadmium-seleno-szulfid

 • Lila festékek: mangán-alumínium-pi-rofoszfát, alumínium-sók, dioxazín/karba-zol, quinacridon

 • Testszínű festékek:  vas oxid + enyv

A sminktetoválásnál használt pigmentek finom, a tetováláshoz meghatározott mikronszemcséjű anyagok, amelyek vízben és szerves oldószerekben oldhatatlanok. Szemcseméretük, alakjuk és a részecskék méretbeli szóródása kihat a tetováló festék állagára, stabilitására. Ez a szemcseméret más-más egy sminktetováló pigmentnél és egy testtetoválópigmentnél.  Tehát a testtetováló pigment alkalmatlan a sminktetoválások elkészítésére !!! A folyamatosan bővülő széles színskála a sminktetoválásnál is fontos, ugyanis a megfelelő árnyalatú és intenzitású szín az egyik legfontosabb kritériuma a tökéletes munka elvégzésének. 

Az intenzív, káprázó színek gyönyörűek, de a szakember kiválasztásánál figyelj oda arra a nagyon fontos tényezőre, hogy a milyen festékkel dolgozik a sminktetováló. Nézd meg, hogy az  termék rendelkezik-e minőségi tanúsítvánnyal, ami igazolja, hogy bevizsgált, az egészségre ártalmatlan anyagokat tartalmaz, használata biztonságos, mert bizonyítottan nem tartalmaznak mérgező, rákkeltő, vagy allergiát okozó összetevőket. Nem minden sminktetováló festék használata kockázatmentes. Nem megfelelő minőségű pigmentekkel allergia, nem kívánt színelváltozás okozható, rákkeltő anyagok juttathatók a bőr alá. Sokan -méltán - félnek a fent említett mellék hatásoktól, ezért inkább nem csináltatnak sminktetoválást. 


Te ne állj be a kételkedők sorába! Tudakozódj, informálódj és így válaszd ki a számodra megfelelő szakembert!